Trainingen en workshops

Systemische Coaching

Wat is Systemisch Werk?  

Veel ‘patronen en problemen’ doen we onbewust. We merken dat we ergens tegenaanlopen maar kunnen er de vinger niet opleggen. Systemisch Werk of familie opstellingen maakt het onbewuste zichtbaar. 

Het laat zien waar belemmeringen zitten en waarom jij doet wat je doet, ook al zou je graag anders willen. Tijdens een opstelling gaan we op zoek naar het probleem. Vanuit onze opvoeding hebben we geleerd om ons aan te passen naar het gewenste gedrag van een volwassenen. Het kan zijn dat dit niet in lijn lag met de behoefte die jij als kind had. Deze aanpassingen van toen werken vaak door in het hier en nu, en door de jaren heen heb jij daar een patroon in ontwikkeld. Het helpt je totdat je er klaar mee bent en dan kan jij  hier een vraag over inbrengen.

Tijdens Systemisch Werk wordt er een visueel beeld gevormd voor en door een cliënt of vraaginbrenger. Die kiest representanten (stand-ins), voor zichzelf en andere personen uit en plaatst deze in de ruimte. Deze representanten kunnen staan voor familieleden, vrienden, collega’s, keuzes, gevoelen en patronen etc. 

Deze representanten ervaren dikwijls dezelfde gevoelens of gedachten als degene die zij vertegenwoordigen. Door deze gevoelens en gedachten uit te spreken en door de posities van de deelnemers te veranderen krijgt de cliënt of vraaginbrenger inzichten en kan deze stappen maken die in de toekomst lang gaan doorwerken. 

Wat ga jij doen tijdens deze dag:
Er zijn verschillende mogelijkheden:
* Vraaginbrenger:  Je hebt een vraag waar je graag mee aan de slag wilt. In dit geval kies jij representanten uit en gaan we 
een opstelling doen naar aanleiding van jouw vraag.
* Representant: Je hebt geen vraag, maar je wilt ervaren hoe het is om representant te zijn.
* Je hebt geen vraag en wilt gewoon bekijken hoe de dag verloopt. Je mag meedoen aan een opstelling, maar dit hoeft niet.

Mochten we tijd over hebben en je hebt gedurende de ochtend toch een vraag, dan kunnen we kijken of we deze alsnog kunnen toevoegen.

Hoe lang duurt een opstelling:
Per vraag kan het zijn dat we 20’min bezig zijn of 1,5 uur. Het proces gebeurd spontaan, daarom zit er geen vaste tijd aan hoe lang een opstelling kan duren. We nemen voldoende tijd voor elke vraag. Verder kan het gebeuren dat jij als representant bij een andere opstelling mag zijn, of dat je mee kunt kijken.

Extra aanvulling:
Deze dag kan het zijn dat je meerdere malen gevraagd wordt als representant, wat erg bijzonder kan zijn. Het is daarom prima om een rol te weigeren, als jij de behoefte voelt om deze over te slaan. Een opstelling hoeft niet alleen over familie te gaan. Het kan ook over vrienden, collega’s, opvoeding, keuzes of situaties waarin je ooit terecht bent gekomen. Er is van alles mogelijk in een opstelling.


Wanneer en waar is het:

Via de knop vind je de dagen voor dit jaar. ->

Zou jij graag een opstelling zelf willen organiseren bij jou thuis, stuur mij een bericht en dan gaan we samen kijken naar een leuke oplossing.

                                             Liefs Yvon

Neem gerust eens contact met me op.